top of page

Çocuklarda Klinik Görüşmenin Önemi...



Terapistin amacı, öncelikli olarak tanı koymak değil patolojiyi iyi bir şekilde değerlendirmek olmalıdır. Çoğu zaman sadece tanı kriterleri üzerinden gitmek pek çok noktanın eksik kalmasına neden olabilmekte ve hatta bazen yanlış tanıların konulmasına sebep olmaktadır. İyi bir değerlendirme yapmak ayırıcı tanı açısından da büyük önem taşımaktadır.

Özellikle çocukla çalışırken tanı koymak konusu çok hassastır. Terapistin ağzından çıkacak her bir kelime çocuğun geleceğini etkilemektedir. Bu nedenle tanı konulmadan önce yapılması gereken değerlendirme çok önemlidir. İyi bir değerlendirme için iyi bir anamnez almak gerekir.

Çocuğun problemine dair soruların dışında, çocuğun doğumuna ve gelişim dönemlerine dair bilgiler almak patolojiyi anlamak konusunda terapiste büyük kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca görüşme sırasında ailenin genetik yapısını, aile içindeki dinamikleri, rolleri ve çevreyi öğrenmek patolojinin doğasına ve gelişimine dair bilgiler verebilmektedir. İyi bir değerlendirme aynı zamanda iyi bir gözlemci olmayı gerektirmektedir.

Gerek aile ile yapılan görüşmede gerekse çocuk ile yapılan bire bir görüşmede; terapistin danışanının davranışından duygusuna, ses tonundan beden diline, fiziksel özelliklerinden karakteristik özelliklerine kadar her ayrıntıyı iyi gözlemlemesi ve patoloji ile bağlantısını iyi kurması gerekir.

Bu değerlendirmenin sonucunda terapistin kafasında oluşan şablona göre konulabilecek tanıyı desteklemek amaçlı bazı ölçekler, testler ve envanterler uygulanır. Elde edilen sonuçlar değerlendirme görüşmelerinde alınan diğer bilgiler ve gözlemler ile birleştirilir, tanı kriterleri göz önünde bulundurularak tanıya gidilir. Bundan sonraki aşamada tanı koymanın önemi tedavi yolunun belirlenmesinde büyük önem taşır. Çünkü bazı patolojilerde sadece psikoterapi etkili olurken bazı patolojilerde ise psikoterapi ve ilaç tedavisi aynı anda gerekmektedir.

Comments


bottom of page