Sağlıklı İletişimin Sırları
- Uzman Psikolog Didem
- 7 Oca 2018
- 1 dakikada okunur

1. Diyalog
En az iki kişi arasında gerçekleşen, ortak bir konu üzerinde karşılıklı olarak konuşma, duygu, düşünce ve bilgi aktarımıdır.
2. Paylaşım
İletişim sırasında hem kendi duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak, hem de karşımızdakinin duygu, düşünce ve bilgi aktarımına izin vermektir.
3. Kabul
İletişim esnasında hem karşımızdaki kişiye yönelik hem de onun paylaşımlarına yönelik verdiğimiz tüm işitsel ve görsel tepkilerdir. Onların varlığına karşı verdiğimiz onaydır.
4. Dinleme
Karşımızdakinin söylediklerini duyma, anlama ve ona geri bildirimde bulunmaktır. Dinlerken beden dilini kullanmak, karşımızdakinin duygularına ve düşüncelerine tepki vermek, göz kontağı kurmak, soru sormak ve şuan burada oluyor olmak oldukça önemlidir.
5. Dinletebilme
İletişim sırasında kendi ihtiyaçlarımız, hissettiklerimiz ve düşüncelerimiz konusunda net ve açık olmak, ortamın ve karşımızdakinin de uygunluğunu göz önünde bulundurarak konuşmaktır. Konuşmamız esnasında kullandığımız vücut dilimiz, ses tonumuz ve sözcüklerimiz konuşmamızın dinlenilmesini kolaylaştırmaktadır.
6. Empati
İletişimde karşımızdaki kişinin bizden farklı olduğunu, bizden farklı düşündüğünü ve hissettiğini düşünerek onu dinlemek, anlamaya çalışmak ve ona eşlik ederek sorumlulukları paylaşmaktır.
7. Güven Ortamı
Karşımızdakinin ve bizim fiziksel ve psikolojik zarar görmediği, yargılamanın ve önyargının olmadığı, herkesin rahatça kendini ifade ettiği ve saygı duyulduğu, açık ve net konuşmaların olduğu konuşma ortamıdır.
8. Soru Sorma
İletişimde karşımızdakini tanımak, düşüncelerini anlamak, empati kurmak ve onunla ilgilendiğimizi belli etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bir yandan eksik kalan yerleri tamamlamayı sağlarken başka bir yandan yanlış anlaşılmaların da önüne geçer.
9. Geri Bildirim
İletişim sırasında karşımızdakinin paylaştığı duygu ve düşüncelerine karşı anlık olarak verdiğimiz tüm olumlu ya da olumsuz tepkilerdir.
10. Netlik
İletişimde kendimizi ifade ederken paylaşımlarımızla ilgili tereddütün, kaygının ve korkunun az; buna bağlı olarak kurulan cümlelerin basit ve anlaşılır olmasıdır.
11. Sınırlar ve Korumalar
Kendimizi, karşımızdakini ve paylaşımları önceden edindiğimiz deneyimlerimiz doğrultusunda algılamak ve yorumlamaktır.
Comentarios