top of page

KOGNİTİF TERAPİ



Çocukluğumuzdan beri kendimize kazandırdığımız bazı temel inançlar vardır. Bu temel inançlar tamamen çevremizdeki diğer insanların ve dış dünyanın gerçeklerine bağlıdır. Bu öz inançları, dışsal dünyayı anlamak, ana tepkiler vermek ve genel bir felsefe geliştirmek için kullanırız.

Öz inançlarımızla temel varsayımlar ve tavırlar ortaya koyarız. Bunlara aradaki inançlar denir. Özel olaylar olunca, bizim genel yaşam felsefemiz karışır ve bu olayları izah eden düşünceler ön plana çıkar. Bu düşünceler ve izahlar tepkilerimizi yaratır. Bunlara otomatik düşünceler denir.

Kognitif terapi problemli duygu ve davranışlara yol açan bozuk düşünce kalıplarını (otomatik düşünceleri) tespit etmek ve düzeltmek için çalışır. Hayattaki tecrübelerin nasıl yorumlandığının, kişinin duygularını ve davranışlarını o yönde değiştireceğine inanır. Bilinçaltında yada geçmişte yaşanmış eski çatışmalar yerine kişinin şimdiki zamanda olan problemlerine ve semptomlarına yoğunlaşılır.

Kognitif Terapi Model'ine göre, duygularimiz ve davranışlarimiz, olayları izah etme tarzımızdan oluşur. Biz olaylardan değil, olaylara bakış açımızdan ve onları görme tarzımızdan etkileniriz.

Günlük hayatta yaşanılan tecrübeler sorunun parçası olarak görülür ve terapinin önemli bir parçasıdır.


Комментарии


bottom of page