top of page

ANNE DEPRESİF HİSSEDEBİLİR

Güncelleme tarihi: 11 Kas 2018



Son 20 yıl içinde gelişmiş ülkelerdeki erken doğum sıklığında belirgin bir artış gözleniyor. Bu artışın nedenleri arasında giderek artan ileri yaş gebelikleri, tüp bebek uygulamaları, tıbbi bir neden olmaksızın gereksiz erken sezaryen yapılması sayılabiliyor.

Erken doğum, ailelerde büyük stres kaynağı yaratıyor. Solunum, dolaşım ve sinir sistemi gibi bazı hayati fonksiyonları tam gelişmeyen bebeklerin yoğun bakım süreci özellikle anneleri olumsuz etkiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uz. Psk. Didem Üngör, anne ve babanın bebeğinden uzun süre ayrı kalması, yaşanan tıbbi sorunlar ve bebeği kaybetme korkusu nedeniyle ailelerin büyük travma yaşayabildiğini ve annelerde ortaya çıkan birtakım belirtilerin depresyona işaret ettiğini söylüyor. Annelerin doktorlara soru sormaktan çekinmemesi gerektiğinin önemine değinen Uz. Psk. Üngör, şu önerilerde bulunuyor: “Ailelerin bu durumu daha kolay atlatabilmeleri için, benzer deneyimleri yaşayan ailelerle bir araya gelmeleri ve paylaşımlarda bulunmaları çok önemli. Böylelikle hem kendilerini hem de bebeklerini ileride nelerin beklediğine dair akıllarındaki soru işaretlerini gidermeleri açısından doğru bilgi alabiliyorlar. Ebeveynlerin birbirleri ile duygularını paylaşıyor olmaları ve ihtiyaç hissettiklerinde yardım istemeleri de önem taşıyor. Çünkü yaşanan korku ve endişe ortak bir duygu ve bunu paylaşıyor olmak süreci biraz daha normalleştiriyor. Doğum anından itibaren bebeği sahiplenmek ve onunla bağ kurmak gerekiyor. Genellikle aileler hastaneden çıkıncaya kadar bebekleri ile bağ kurmaktan çekiniyor, isim koymak istemiyor çünkü bebeği kaybetmeye dair korkuları oluyor, kendilerini duygusal olarak buna hazırlamaya çalışıyorlar. Anne-bebekle bir araya geldiğinde onu sakince kucağına alması ve ten tene temas edecek şekilde güven bağını yavaş yavaş kurmaya çalışması gerekiyor. Onunla sakin bir ses tonu ile konuşmak hem onun ağlamalarını azaltıp huzur veriyor hem de ebeveynlerin kendi duygularını kontrol etmelerine yardımcı oluyor. Aynı zamanda bebeği annenin göğsüne yatırmak hem annenin sütünü artırıyor hem de bebeğin bağışıklık sistemi güçlendiriyor. Erken doğum yapan bir anneyseniz duygularınızla baş edemediğiniz noktada mutlaka destek almak için çaba gösterip, yardım isteyin ve yardım tekliflerini kabul edin. Aileler ne kadar güçlü olursa bebeklerin de o kadar güçlü olacağını unutmayın.”


Son Yazılar

Hepsini Gör
Şizofreniye Dair (Birgün Gazetesi)

Uzmanlardan ailelere uyarı: Şizofreniyi ergenlik belirtisiyle karıştırmayın Oldukça yaygın ve genç yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlık...

 
 
 

Comments


bottom of page